Dlaczego warto jeść gęsinę? Wartości odżywcze i właściwości

Mięso z gęsi nie jest w Polsce popularne. Czasy swojej staropolskiej świetności dawno ma za sobą. Ponad 20 tysięcy ton gęsiny z Polski jest co roku eksportowane. Głównym odbiorcą są Niemcy, gdzie gęś jest centralnym daniem w Boże Narodzenie. Dania z udziałem gęsi, chociaż wracają do łask, obecnie rzadko królują na polskich stołach. To duży błąd. Smak gęsiny nie tylko jest bardziej aromatyczny i przewyższa walorami kurczaka. Właściwości zdrowotne jednoznacznie przemawiają za tym, aby gęś częściej gościła w naszym menu
Gęsina — wyjątkowy smak i właściwości zdrowotne
Mięso gęsi jest bardziej kaloryczne niż indyka, kaczki lub kurczaka. Niepowtarzalnego smaku dodaje jej większa niż w innych rodzaju drobiu zawartość tłuszczu. Nie ma się jednak czego obawiać. Dzięki zawartości dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych gęś ma nieocenione właściwości zdrowotne. Kwasy omega-3 i omega-6 wpływają na stan układu nerwowego i serce. Zwalczanie stanów zapalnych, poprawę samopoczucia, zmniejszenie poziomu stresu, poprawa koncentracji i zwiększanie odporności na infekcje… To prawdziwa pożywka dla mózgu. Gęsina jest też bogata w składniki odżywcze, dlatego nie należy z niej rezygnować. Jest doskonałą alternatywą dla wołowiny, biorąc pod uwagę wysoką zawartość białka. Zawiera nie tylko witaminę A, E, PP, K, D, czy witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6 i B12. Mięso z gęsi to doskonałe źródło aminokwasów takich jak m.in. lizyna, alanina, metionina, czy cystyna. Gęś dostarcza również minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Znajdziemy w niej wapń, żelazo, miedź, fosfor, magnez, sód, potas, mangan. Tym samym gęsina pozwala utrzymać w dobrej kondycji skórę, paznokcie, włosy, czy zadbać o zdrowie kości i masę mięśniową.
Smalec z gęsi — nie tylko zalety kulinarne
Dodatek smalcu z gęsi potrafi całkowicie odmienić smak pieczonych ziemniaków. Jednak jego walory na tym się nie kończą. Tłuszcz gęsi znany jest z medycyny ludowej. Ma wszechstronne zastosowanie: przeziębienie i związane z nim objawy, infekcje górnych dróg oddechowych (np. zapalenie płuc i oskrzeli). To naturalny środek na odmrożenia, zmarszczki, do zmiękczania popękanej skóry i nie wszystkim znany afrodyzjak. Z dobrodziejstw smalcu z gęsi można korzystać bez obaw o wzrost poziomu cholesterolu we krwi, aczkolwiek należy zachować umiar. Takie smarowidło jest zdrowsze od masła i innych tłuszczy zwierzęcych.
Dania z gęsiny, czyli co?
Odpowiednie przygotowanie gęsiny wymaga odrobiny umiejętności kulinarnych. Jest też czynnością dosyć czasochłonną. Najbardziej znaną wersją jest gęś pieczona. W tej wersji podawana jest najczęściej w towarzystwie lampki dobrego wytrawnego, czerwonego wina. Należy unikać jej smażenia, aby nie dostarczać organizmowi dodatkowej ilości tłuszczu. Najsmaczniejsze są osobniki młode. Mięso starszej gęsi jest bardziej tłuste i nie jest już tak samo smaczne. Pomimo dużej zawartości tłuszczu mięso na gęsi jest raczej chude. Wytopiony smalec można później wykorzystać do smarowania pieczywa. Nadaje się do spożywania bez dodatków, ale smak tłuszczyku można urozmaicić jabłkiem, majerankiem i cebulą. Na gęsinie można przygotować aromatyczny rosół, krupnik, czy kwaśnicę. Mięso i podroby z gęsi wykorzystuje się również do produkcji kiszek, farsz, kaszanek, rolad i pasztetów.
Podsumowanie. Kalorycznie, zdrowo i ekologicznie
Gęsina na stole to nie tylko sposób na powrót do dawnych polskich tradycji. Gęsi cenią sobie swobodę. W odróżnieniu od farm kurczaków, gdzie drób jest stłoczony i faszerowany antybiotykami, gęsi są samowystarczalne. Dlatego najlepszym wyborem jest gęś ekologiczna, która nie jest karmiona sztucznymi paszami. Podczas zakupu należy zwrócić uwagę na miejsce hodowli i certyfikat. Ptak potrafi samodzielnie znaleźć pokarm, a na pastwiskach czuje się najlepiej. Warunki są tu lepsze, a jakość paszy jest nie do przecenienia. Drób z takiej hodowli to gwarancja mięsa najwyższej jakości i najlepszych walorów smakowych bez sztucznych dodatków.